Om oss

Sven ”Svenduro” Hagman
1935-2006

Sven Hagman föddes midsommaren 1935 och insåg snabbt att motorcyklar var det som gällde. Storebror Lars Olov ”Lollo” Hagmans stora internationella framgångar inom endurosporten under 50-talet väckte intresset till liv.

18 år gammal inledde Sven en kort men framgångsrik karriär i motocross och enduro. Första sonen Lasse föddes -54 och ansvaret för en nyfödd kille var större och med detta inleddes en ledargärning med få motsvarigheter.

NM-guld med svenska crosslandslaget

Tidigt 50-tal började Sven som sekreterare inom Göta MS innan han tog rollen som crosslagledare. Succén blev stor med bland annat serieseger 11 år i rad, tre SM-titlar och en NM-titel med crosslandslaget där Sven hade bland andra Torsten Hallman och Cenneth Lööf i laget. Sven var också tävlingsledare vid ett flertal cross-SM och var med i tävlingsledningen vid cross-VM i Enköping -62.

Förarna Sven hjälpte var många, att hitta och hjälpa unga talanger framåt var han bra på. I början av 70-talet var det dags att ta fram nästa kull förare, där bland andra Lasse Axelsson och C-H Johansson fyllde på med nya SM-guld i lag. Även under den här perioden var Sven tävlingsledare för flera SM och domare på ett stort antal crosstävlingar.

Ordförande i Göta MS

1974 blev Sven ordförande i Göta och började klubbens endurosatsning. Resultatet blev tre SM-guld i enduro och ytterligare ett SM-guld i cross. Han satsade på ett klubblag i EM och gav stöd till Ragnar Jakobsson, Bernt Engstrand och C-H Johansson till deltagande i hela EM-serien. Och redan året därpå utökades satsningen då unga förare som Lasse Pärnebjörk och Bosse Lindbom fick chansen att komma ut, med de andra som mentorer.

Ordförande i Svemos Endurosektion och VM-guld med endurolandslaget

Frustrerad över att Svenska Motorcykelförbundet, Svemo, inte alls satsade på det här sättet så accepterade Sven att bli ordförande i Svemos Endurosektion. Götas arbetssätt kopierades till Svemo och resultaten lät inte vänta på sig. Under Svens ledning blev Sverige för första gången på 50 år världsmästare i enduro genom seger i Six-Days i Wales -83.

Tävlingsledare för ”kåsan” och för EM

Flera år var Sven också tävlingsledare för klassikern Götapokalen, som ökade från 40-talet startande till som mest över 400, för Novemberkåsan i Enköping -83 (trots att Göta MS inte är en SMK klubb som reglerna säger – Sven hittade en lösning även på det!) och för EM i Enköping -86.

Hjälpte till att starta Gotland Grand National

Sven var även med och startade upp Gotland Grand National. Idékläckaren Rune Rylander hade Sven som bollplank, för det var ju inte självklart att en på den tiden så totalt okänd tävlingsform som varvloppsenduro skulle få arrangeras. Men alla hinder kom man runt och även om Sven på senare år inte varit inblandad i GGN så har tävlingen numera växt till en av världens största.

Trappade ned med att bilda Team Östra Enduro

Tidigt på 90-talet ”trappade han ner” och startade enduroserien Östra Open och lagtävlingen Sextimmars, båda numera störst i sitt slag i Sverige. Intäkterna, givetvis öronmärkta till duktiga juniorer, har nu hjälpt fram ett stort antal förare till en internationell karriär. Satsa på juniorerna, det var det Sven ville. Och när Sven, eller ”Svenduro” som han kom att kallas, ville något blev det oftast så.

Vid sidan av sin ledargärning byggde Sven upp ett starkt företag, Småfrakt, som vi söner nu försöker driva i hans anda. På senare år växte också intresset för travsporten och i en liten del av hjärtat fanns, förutom nära och kära, alltid Djurgården Hockey och hunden Lilleman.

Sven dog hastigt den 8 juni 2006, allt för tidigt och med allt för många idéer kvar att förverkliga. En av dessa var att se till att några unga förare skulle få chansen köra i Nya Zeeland i höst och där är vi flera som ska se till att åtminstone den idén blir genomförd.

Däremot kommer vi aldrig att fylla det tomrum Sven lämnar efter sig. Det är inte bara vår pappa som har gått bort utan allas vår cross- och enduropappa.